ketvirtadienis, liepos 07, 2011

Dietologo konsultacija. Asmeninė patirtis

Štai šiltas vasaros vakaras, vasara jau įpusėjo. Puiki aplinka apmąstymams ir minčių išdėstymui. Didelis blogo lankomumas ir jūsų susidomėjimo skambučiai ir laiškai paskatino mane paatvirauti. Pasidalinsiu mintimis: kas yra Dietologas? Kaip gali padėti? Ar svoris su dietologo pagalba krenta greičiau? Į visus ir dar daugiau klausimų atsakysiu netrukus.
Dietologas - tai tikrų tikriausiais daktaras.
Mano patirtis rodo, kad svorio problemos dažniausiai susijusios su psichologinėmis priežastimis. Tai kuo gi gali padėti dietologas?
Mano nuomonė yra giežta ir neginčijama. Po kelių apsilankymų pas šį dakarą tikrai negrįšiu. Sakyčiau pinigai išmesti tiesiai į balą. Matyt daugiau būčiau išloši nusipirkusi naują "stebuklingo" sulieknėjimo knygą. Kodėl taip teigiu? Papasakosiu išsamiau kaip viskas vyksta, kad žinotumėte į kokią galerą keliausite. Žinoma jeigu po mano pamąstymų iš vis dar bus noras ten užsukti.
Pirmoji konsultacija. Joje turėsite atverti širdį, kaip jūsų privalumai trukdė gyventi, kaip ėmėtės drąstiškų priemonių ir taip toliau ir panašiai. Tada paprašys jūsų tikslių skaičių: koks ūgis, kiek sveriate. Po ilgo išklausymo daktarė ar daktaras paklaus ką labiausiai mėgstate valgyti, kad sudarytų jums valgiaraštį. Apie jo sudarymo metodiką ir jo "taisykles" matyt galėčiau parašti atskirą straipsnį. Jeigu mėgstate kebabą ar kokį poną cepeliną jį jums ir įrašys į jūsų "išsigelbėjimą" - valgiaraštį. Visas šitas turas po jūsų prisiminimus ir skaudžią dabartį užims nei daug, nei mažai tik valandėlę. Dietologas ilgiau nedrys jūsų laikyti, nes kaip žinote laikas - pinigai. Kaina? Tikriausiai visiems įdomu. Svyruoja nuo 100 iki 200 litų. Žiūrint pas kokio žinomumo dietologą keliausite.
Antras susitikimas. Jus pasvers specialiomis svarstyklėmis, pažiūrės kiek riebaliukų užsiauginote ir paduos į rankas jūsų naują šviesulį - valgiaraštį. Ironiškai rašau. Atleiskit, bet jau laikas į šitą pinigų uždirbimo aparatą pažvelgti kitu kampu.
O kas toliau? Turim tą stebuklingą sąrašėlį su jūsų mėgstamiausiais patiekalais. Jame surašytas tikslus laikas kada privalote valgyti. Mano patirtis kalba, jeigu esate veiklus žmogus tikrai nebus išpildytas šis reikalavimas, valgymai yra kas 3-4val. Viso 5 kartai per dieną. Taip pat surašyti tikslūs kiekiai (viskas nurodyta gramais, todėl turėsite įsigyti svarstykles, nes ne specialistui sunku nustatyti svorį iš akies), ir žinoma geriausios draugės kalorijos suskaičiuotos. Kita planinė konsultacija buna po dviejų savaičių ar mėnėsio. Rezultatų aptarimui.
Taigi jus dar neišsiritusį viščiuką paleidžia į didelį ir baisų pasaulį... Sukis kaip nori! Yra parašyta ką turi valgyti ko ne, o patikėkit jau trečią savaitę nesinori valgyti tas kas parašyta. O nuodėmingas obuolys ar nekalta bandelė tokie saldūs, uoj.. saldūs.
Manau išvadas pasidarysite patys. Jeigu griebiatės paskutinio šiaudo galiu patarti, dietologas nepadės. Jis nė nenutuokia ką jūs išgyvenate. Visas jo pasirengimas, tai tik universiteto suole iškalta medicinos literatūra. Jau geriau rekomenduočiau kreiptis į geriausią draugę.
Susidariau tokią nuomonę, kad dietologas reikalingas tik ligoninėse padėti pacientams. Mat sergant tam tikromis virškinamojo trakto ligomis virėjai turi gaminti specialų maistą. Tokiu atveju jie puikiai padės ligoninės virėjoms. Na, o norinčioms padailinti formas? Taip ir palikim, juk ne visiems galioja tiek patys dėsniai.
Ir toliau jus palaikysiu mieli skaitytojai. Laikykitės. Jeigu jūs tik pradedate puiku! Reiškia jau einate į priekį, svarbu ne atgal. Jeigu jau pasirodė pirmieji rezultatai galiu pasakyti jūsų tikslas jau ne už kalnų!

Apkabinu ir Bučiuoju,
Lieknėjimo Guru

7 komentarai:

Anonimiškas rašė...

Tenko lankytis pas dietologa. Taip pat likau nelabai patenkintas.

Anonimiškas rašė...

Labai pazistama patirtis, as nuejau du kartus, veliau spjoviau i ta reikala. Nemanau, kad del valios stokos, bet sutinku su Guru, cia labiau padetu psichologas, nei dietologas, tai kodel dietologijos klinikos nesiulo tokio akivaizdaus dalyko - psichologo konsultacijos lygiagreciai su dietologo...

Anonimiškas rašė...

Sveiki,
Man labai patinka Jūsų blog'as ir dėstomos idėjos. Jei galima paklausti, kiek kainuoja Jūsų konsultacija?

Anonimiškas rašė...

Uz tai ligoniu lasos tokiu dalyku ir neapmoka. Nes tikras nutukimo gudymas turetu buti kompleksinis: dietologo ivertinimas ir sveikos gyvensenos mokinimas o ne savaites pusfabrikaciu valgiarasti pakist, psichologo darbas del motyvacijos ir uzimtumo, savivertes problemas issprest, reabilitologas ir sporto medicinos atstovas turi aptarti or pritaikyti adekvatu fizini kruvi, dar gali ir chirurgo prireikt, jei nuukimas didziulis su gretutinem ligom. Zodziu as ir to pinigu plovimo kazkaip nesuprantu... O dietologas kaip zinau yra gydytojas, kuris turi sprest apie ligoniu maiinima. Pvz vezininku, issekusiu, neturinciu zarnu ir kt. O ne mitybos specialistu nesamonem uzsiimt

Anonimiškas rašė...

ne visi jie normalus, reikia pas gerus uztaikyti kad normaliai viskas butu, man tik is trecio karto pasitaike normalus ir radau per cia dietologija

Anonimiškas rašė...

"Mano patirtis rodo, kad svorio problemos dažniausiai susijusios su psichologinėmis priežastimis. "
Tai gal jums ne pas dietologą, o psichologą nueiti reikėjo.

Sandrabilo889 rašė...

Negalėčiau taip griežtai sutikti, kad dietologas nepadeda. Manau, labai svarbus žmogaus nusiteikimas. Pritariu tam, kad psichologo konsultacija tikrai padėtų išspręsti daugelį bėdų. Galbūt ateityje dietologijos klinikos pasiūlys tokią paslaugą.