pirmadienis, rugpjūčio 01, 2011

Vegetarizmas. XXI amžiaus Mada?

Ar pastaruoju metu dažnai girdite žodį vegetaras? Ar tai nauja paauglių mada? O galbūt taip baudžiami nevykdantys užgaidų tėveliai? Atvirai pasakius nuomonių girdėjau daug, labai daug. Pasitaikė ir piktesnių, nei šios. Pati esu vegetarė jau keturis metus. Na, o dabar jau galite mane sveikinti su veganizmo pradžia.
Aptarkime, ką reiškia žodis vegetaras? Jeigu nevalgote mėsos ar galite save tokiu laikyti?
Viskas paprasta. Vegetaras - žmogus, kuris dėl moralinių ar fizinių priežasčių atsisakė mėsos produktų savo mityboje. Vegetarai taip pat dar skirstomi i lakto-vegetarus, ovo-vegetarus ir pan, bet manau taip tik jus apkrausiu todėl žiūrėkim į viską paprasčiau. Kaip dėl žuvies? Žuvis, tai ta pati mėsa, kaip aš išsireiškiu lavoniena. Manote eilini karta sutirštinu spalvas, tikrai ne. Visi žinote, kad gyvūnai (į šią savoką įeina ir galvijai, ne tik jūsų šuniukas ir kačiukas) yra gyvi organizmai ir turi sielas (jaučia skausmą ir meilę). Taigi, jų nužudymas yra ne diskutuotinas klausimas. Šiek tiek švelniau kalbėčiau jeigu pasaulyje siautėtų badas, bet kaip žinome jo nėra.
Kitas aspektas. Ar manote, kad žmogus yra mėsaėdė būtybė? Jeigu atsakymas teigiamas, parodykite man vaiką, kuris mieliau suvalgys triušį, o žais su obuoliu? Vien tik žarnyno ilgis (mėsaėdžių žarnynas yra trumpas, kad mėsa nepūtų), dantys (mėsaėdžiai turi ilgas iltis, kad galėtų atplėšti mėsos gabalus ), rankos ir nagai (neturime ilgų nagų mėsai drąskyti), manau šie faktai tvirti ir nenuginčijami.
Taip pat pastebėjau, kad vegetarai yra labai nuolankūs, draugiški žmonės. O žmonės vartojantys mėsą yra pikti ir paniurę. Kodėl taip yra? Įsivaizduokite... Gimsta fermoje kiauliukas. Visos jo tetos ir mama gyvena sukištos viename garde, dažnai skesta iki pusės fekalijose. Jų maistelis - papildai su antibiotikais (kad nesirgtų). Auga mažyte gyvybė tam garde ir tikėkimės bent kartą gyvenime pamato dienos šviesą. Jeigu, kada nors buvote tvarte apie kvapa nekalbėsiu ir taip suprantate. Nupenėjus tą paršiuką (jeigu jis kojų anksčiau nepakratė) atėjo laikas važiuoti į skerdyklą. O ten jau kaip Dievas duos. Gali kankintis elektra, į širdį durti peiliu ir taip toliau. Žodžiu sukasi kas kaip išmano. Po viso šio, kelių metelių streso mėsa gali būti saugi valgyti ir jūsų organizmo neapnuodyti? Vien tik skerdimo emocijos lieka mėsoje, o ką kalbėti apie nuolatinį stresą nuo mažens. Tai štai ko atsisako vegetarai.
O dabar apie mėsos skonį. Ar galite pasakyti koks mėsos skonis yra iš tikrųjų?;D Mėsaėdžiai pasakys: Mmm.. labai skanus. Aš tik šyptelčiau ir paklausčiau koks tikrasis mėsos skonis? Saldi ar sūri? Karti ji ar rūgšti? Duosiu jums atsakymą - JI PRĖSKA (beskonė)! Tikriausiai atsakymo nežinojote, nes mėsą gardinate vis kitokiu padažu (pomidorų, slyvų, česnakų) ar prieskonių mišiniu? Išsivirkite mėsos be nieko, tada manau jūsų entuziazmas kasdieną ja mėgautis išnyks kaip dūmas. 
Pastebėkite dar vieną niuansą. Mes mėsą kažkodėl gardiname daržovių ar vaisių padažais, o per šventes vidų įdarome obuoliais. Galiu drasiai konstatuoti, kad jūs esate vaisių ir daržovių maniakas. Augant mums išplovė smegenis, kad mėsos pramonė klestėtų. Tuo pačiu pasipelno įvairūs padažų gamintojai. Taigi, du zuikiai vienu šūviu. Pykšt! 
Didžioji dalis žmonių vegetarais tapo dėl moralinių priežasčių. Toliau nebetesiu ilgiausių rašinių apie gyvūnų gyvybės atėmimo žiaurumus, kad patenkintume savo skonio receptorius lavoniena, tačiau duosiu gyvūnų teisių puslapio nuorodą, kurioje rasite labai daug informacijos apie TIESĄ.
Nuoroda. Visada prisiminkite, daug dalykų pasaulyje vyksta tiesiog iš nežinojimo.

Ar vegetarizmas gali jums padėti sulieknėti?
Tiesaus ir pagrįsto atsakymo negalėčiau pateikti. Valgyti mėsą ar jos nevalgyti čia jau žmogaus pasirinkimas ir aš savo klientų neverčiu rinktis viskas arba nieko. Visada galima likti lanksčiam. Svarbiausia požiūris.
Jeigu be mėsos gyventi negalite, tai tikrai nepadės. Tačiau jeigu jūs nuo gimimo neesate mėsos gurmanas, tai jums palengvins gyvenimą. Ypatingai rekomenduočiau atsisakyti mėsos žmonėms, kurių žemas kraujo spaudimas. Labai dažnai mėsa užkiša lyg kamštis visą žarnyną ir mūsų organizmas negali pašalinti nereikalingų atliekų. Klausiate kodėl? O todėl, kad mėsa yra sunkiai virškinamas maistas ir visa jos kelionė iki tuoleto užtrunka apie 20val. Ar galite įsivaizduoti kiek jūsų organizmas turi iškęsti, jeigu mėsą vartojate kiekvieną dieną?
Nors mėsa ir nėra labai kaloringa, tačiau ji apkrauna jūsų virškinimo ir šalinimo sistemas. O jeigu trukdoma, tai reiškia skatina užsistovėti maistui pilve, jis pūva. Susidaro toksinai, vien tik juos reikia kažkur patalpinti.
Aš pasisakau už vegetarizmą, tai teisingesnis gyvenimo modelis. Tačiau prisiminkite, kad būdami vegetarais neįgaunate teisės šlamšti pilnomis saujomis bulvių traškučių ar bulvyčių fri. Tokių "vegetarių" teko matyti ir ne vieną. Galiu juos tik žvilgsniu nužvelgti ir pagalvoti mintyse, koks madingas mitybos modelis.;D

Skanaukit ir mėgaukitės įvairiausių vaisių ir daržovių neatrastais skoniais.;)

Apkabinu ir Bučiuoju,
Lieknėjimo Guru

7 komentarai:

Vegetare rašė...

Super super! Labai patiko, 100procentu tiesa!

Tomas rašė...

Vienas protingas žmogus yra pasakęs:

"vegetarizmas ateina natūraliai. Visi pasiteisinimai, kad nevalgau mėsos dėl gyvūnų ar pan. tėra eilinis žemo žmogaus sąmoningumo lygmens įrodymas. Visi sąmoningi vegetarai ar veganai nesiskelbia ir nerėkia, kad jie tokie."

Eko Grožis rašė...

Aš pats savo noriu tampu vegetaru. Tiesiog gyvendamas analizuoji savo gyvenseną. Jauti, kas tau tinka, o kas ne. Kokia savijauta pavalgius.

Viktorija rašė...

Vis dėlto nesutinku. Žmogus yra visaėdis. Turime mes ir iltinius dantis, suraskite man tokius tarp žolėdžių gyvūnų. Ir nagus turime, tik mūsų rūšis juos išmoko panaudoti kitaip. Beje, mūsų žarnynas yra tarpinis tarp žolėdžio ir mėsėdžio. Tik mėsos nereikia tiek daug, kiek įpratę dauguma vartoti.

www.RankiniuNamai.lt rašė...

Tikra tiesa parasyta.
Laukiam nesulaukiam daugiau straipsniu!

Anonimiškas rašė...

Norit pamatyti tikrą vegetarą ..? Pažiūrėkit į artimą žmogaus giminaitį, primatą ( kokie ir mes gamtai esame) -gorilą.Su tokiu pilvu jokie lieknėjimo guru nepadės...Kaip ir paminėjo viena komentatorė - esame viseėdžiai, Tad valgykime viską...Svarbiau yra ne ką valgai, o kaip valgai , kiek valgai ir kokia valgomo maisto kokybė, Visgi mes dažniau ėdame...

Panelė Neda rašė...

Na, man vegetariška mityba padėjo susitvarkyti su odos problemomis, tačiau po kurio laiko diagnozavo mažakraujystę, tačiau išbandžius skysta geležis vaistai situacija pasitaisė, kraujukas vėl normalus.